Weetjes over de Bloeddruk
Bloeddruk is druk van de vloeistof in het slagadersysteem en wordt weergegeven door kengetallen genaamd bovendruk en onderdruk. De getallen worden uitgedrukt in millimeters kwikdruk. De bovendruk wordt gemeten bij de maximale druk in de aorta en de onderdruk is het minimum aan druk welke optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart.
Veel voorkomende aandoening
Te hoog of te laag? Uitgaande van de volwassenen mens is de 12/80 het beste en is tot 140/90 nog goed te doen. We spreken over hypertensie (hoge bloeddruk). Te hoog of te laag is niet goed, dat zal wel duidelijk zijn. Dit neemt niet weg dat hypertensie eerder schade oplevert en veel meer voorkomt.
Meet de bloeddruk meerdere keren
Hoe meten we ons bloeddruk? De bloeddrukmeter bij de huisarts is het meest gangbaar. Een bloeddrukmeting moet meerdere keren op een bepaald tijdstip plaatsvinden om een juist beeld te krijgen. Er zijn ook bloeddrukmeters voor thuisgebruik te koop en prima om erbij te hebben, maar bij een aanhoudende hoge bloeddruk is het raadzaam naar de huisarts te gaan.
Medicatie en voeding
Met medicatie via de huisarts kan de bloeddruk vrij snel omlaag en is het helemaal niet gezegd dat je eeuwig aan de medicijnen moet. Er zullen wat medicijnen uitgeprobeerd moeten worden en de huisarts zal wat controleafspraken inplannen. Overigens is het niet gezegd dat een aanhoudende hoge bloeddruk automatisch lijdt tot hart- en vaatziekten, maar de kans is wel groter. Medicatie is dus geen overbodige luxe. Bij de medicatie hoort uiteraard ook gezonde voeding (de schijf van 5 en niet te veel zout), genoeg bewegen, niet roken, voldoende nachtrust.

Heeft u advies nodig?
Mail ons: service[at]zaak-shops.nl
Onze klantenservice is momenteel
(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)