Informatie en adviespagina van bloeddrukmeter-zaak.nl

Bloedruk is…

de tensie die gecreëerd word door het bloed dat door de slagaderen wordt gepompt door het hart. Deze druk wordt weergeven door twee getallen gescheiden door een schuine streep. De zogeheten systolische druk en diastolische druk.   
De bovendruk of systolische druk is de maximale opgebouwde druk wanneer de linkerhartkamer samentrekt en dus bloed de slagaderen in duwt, de onderdruk of diastolische druk is het minimum van de druk. Dit gebeurd wanneer het hart zich ontspant en weer vult met bloed.    

(ab)normale waarden

Een te hoge en een te lage bloeddruk kan een risico vormen voor uw gezondheid. Exacte waarden voor optimale gezondheid zijn niet aan te wijzen, omdat dit afhankelijk is van vele factoren zoals leeftijd, gewicht, stress, etc. Daarom word geadviseerd om meerdere malen uw bloeddruk op te nemen en een gemiddelde van die metingen te nemen. Een bloeddrukmeter in huis kan in zo’n geval een prettige uitkomst bieden.

Voor volwassen worden de volgende richtlijnen aangehouden:

 

bovendruk

onderdruk

Te laag (hypotensie)

< 90

< 60

Normaal

ca. 130

ca. 85

Te hoog (hypertensie)

> 140

> 90

Deze waarden zijn bij benadering. Neem geen onnodig risico en contacteer altijd uw dokter als u zich zorgen maakt om afwijkende waarden.

Verschillende meters: bovenarmbloeddrukmeter vs. polsbloeddrukmeter

Bloeddrukmeters zijn gevoelig voor beweging. Voor een nauwkeurige meting is geen beweging ideaal. Bij een meting om de pols dient u uw pols ter hoogte van uw hart te houden, voor sommigen is het lastig om de arm dan stil te houden. Wij raden aan om een bovenarmbloeddrukmeter te kopen in dit geval. Het voordeel van de polsbloeddrukmeter is dat kleding niet uitgetrokken hoeft te worden om een meting te doen.

Specificatie toelichting

Aritmie is een hartstoornis waarbij het hart een onregelmatig klopt.  Een meter met een detectiefunctie is nuttig als u weet van uw dokter dat u van aritmie last heeft.

<< Ga terug naar de infographics

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)